Hoofdpagina

Uit SimRace Vereniging Nederland
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom bij SimRace Vereniging Nederland (SRVN)! Op deze pagina vind je vrijwel alles wat je kan, mag of moet weten van één van de grootste simrace gemeenschappen in Nederland. Tevens voorziet de pagina in allerlei hulpmiddelen en handleidingen bij het simracen. Gezien de hoeveelheid informatie op de pagina word je aanbevolen het navigatieblok hieronder te gebruiken. Veel plezier bij SRVN!

LID WORDEN? Klik op punt 2 van de inhoudsopgave.

Kampioenschappen
SRVN DTCC
SRVN DTM Kampioenschap
SRVN Formule 1 Kampioenschap
SRVN Formule BMW Kampioenschap
SRVN Formule Renault Kampioenschap
SRVN GT Kampioenschap
SRVN Honda Civic Cup
SRVN IndyCar Kampioenschap
SRVN Porsche Cup
SRVN Renault Clio Cup
SRVN Toerwagen Kampioenschap

Welkom bij SimRace Vereniging Nederland (SRVN)!

Deze pagina is het naslagwerk voor (aspirant-)leden van SimRace Vereniging Nederland. Hier kan je allerlei informatie vinden over wat SimRace Vereniging Nederland is, wat ze doet en hoe ze te werk gaat. Daarnaast staan er allerlei nuttige tips, hulpmiddelen en handleidingen voor het simracen en aanverwante zaken.

Wat is SimRace Vereniging Nederland?

SimRace Vereniging Nederland - afgekort SRVN - is een vereniging voor virtuele autosport - ook wel 'simracen' genoemd. Leden nemen thuis, vanachter hun PC, deel aan virtuele wedstrijden die SRVN voor hen organiseert. Er wordt gereden met allerlei virtuele auto's, van toerwagens tot formule 1, op virtuele circuits over de gehele wereld. Deze sport in opkomst is een kruising tussen autosport en e-sports en is de voordeligste en groenste manier om aan autosport te doen. De recente ontwikkelingen in de software maken het mogelijk de autosport steeds nauwkeuriger na te bootsen. Top autosportteams maken al veelvoudig gebruik van simrace software om hun coureurs te laten oefenen met de auto's en de circuits. SRVN biedt jou de kans dat ook te doen, zowel casual als in competitieverband.

Oprichting en geschiedenis

SimRace Vereniging Nederland is ontstaan uit een fusie van Benelux Racing Online (BRO) en Dutch Racing League (DRL). Eind 2010 werden de eerste gesprekken gevoerd zodat in het voorjaar van 2011 de fusieplannen konden worden gemaakt. Het doel van de fusie was het neerzetten van een nieuwe simracegemeenschap die in groter zou zijn dan beide oprichters en in potentie kon uitgroeien tot de grootste van Nederland.

In mei 2011 werd een gezamenlijk evenement georganiseerd, de DRL/BRO Race of Champions. In het virtuele Stade de Bercy in Parijs namen verscheidene BRO- en DRL-leden het tegen elkaar op. Het evenement werd zeer positief ontvangen en daarom als een succes beschouwd. De leden van beide gemeenschappen bleken het prima met elkaar te kunnen vinden.

Op basis van dit succes werd de BRO/DRL ZomerAvondCompetitie in het leven geroepen. De competitie bestond uit een verzameling evenementen met karts, Renault Méganes, GP2, IndyCars en werd afgesloten met de 6 uur van Sebring in GT-bolides. Ook deze actieve zomer werd positief ontvangen door de leden van beide gemeenschappen, die elkaar nu ook meemaakten op het circuit, in plaats van in een stadion.

Zo kwam het ervan dat zowel BRO als DRL gedurende de zomer hun deuren sloten en SRVN haar deuren opende. Gedurende de herfst van 2011 werd de pilot van SRVN georganiseerd met de eerste volwaardige seizoenen in Formule 1 en GT en een serie wekelijkse evenementen die elke maand van thema wisselden. Dit werd de SRVN Proloog. De positieve resultaten van de SRVN Proloog en het werk achter de schermen leidden ertoe dat per 1 januari 2012 SimRace Vereniging Nederland officieel haar deuren kon openen voor leden. In februari van dat jaar gingen de eerste kampioenschappen van start.

De website

De website van SimRace Vereniging Nederland is te vinden via www.srvn.nl. Hier kun je het laatste nieuws, de aankondigingen, verslagen, uitslagen en standen bekijken.

Het forum

Het forum van SimRace Vereniging Nederland is te vinden via forum.srvn.nl. Hier vinden de discussies en gesprekken van en met leden plaats. Het forum is in feite het clubhuis van de vereniging. Je kunt hier ook contact zoeken met de organisatie.

Discord kanaal

Het discord kanaal van SRVN kun je vinden via Discord app. Mocht je een betalend lid zijn bij SRVN, krijg je zo spoedig mogelijk de extra rechten die daar bij horen. Om dit te kunnen checken, is het gebruik van je volledige naam op discord verplicht.


Livestreams & VOD

SimRace Vereniging Nederland zendt haar competities uit via livestreams die ook na afloop nog te bekijken zijn. Zo kun je op de hoogte blijven van alle race-actie binnen de vereniging.

Lid worden van SimRace Vereniging Nederland

SimRace Vereniging Nederland is, zoals de naam al doet vermoeden, een vereniging en dat betekent dat je lid kunt worden.

Waarom lid worden?

Door lid te worden bij SRVN krijg je toegang tot de kampioenschappen, evenementen en de algemene ledenvergadering georganiseerd door SRVN. SRVN biedt daarin een competitieve en gezellige sfeer. Deze sfeer wordt bewaakt door de organisatie om zo de best mogelijke race ervaring voor elke coureur te kunnen garanderen (voor zover SRVN daarop invloed kan uitoefenen). Als dat is waar je naar op zoek bent, dan is SimRace Vereniging Nederland de juiste plek voor jou!

Contributie

Als tegenprestatie betaal je contributie waarmee SRVN in haar kosten voorziet. SRVN heeft geen winstoogmerk en zal de contributie zo laag mogelijk houden. De contributie wordt per jaar vastgesteld en afhankelijk van de begroting naar boven of naar beneden aangepast voor het volgende jaar.

De contributie voor 2022 bedraagt €25.

Aanvragen lidmaatschap

Om een lidmaatschap voor SRVN aan te vragen hoef je enkel de volgende stappen te ondernemen:

  1. Lees het Huishoudelijk Reglement van SRVN.
  2. Ga naar Mijn SRVN.
  3. Maak de contributie over via de betalingsmodule.
  4. Je bent dan officieel lid van SRVN.

SRVN uitproberen

Voordat je een aanvraag doet voor een lidmaatschap, mag je SRVN een maand lang uitproberen. Je neemt dan deel als gastrijder aan de officiële races van SRVN. Je kunt echter pas punten scoren als je lid wordt. Na een maand word je gevraagd of je lid wilt worden, als je dat niet al zelf hebt besloten.

Racen bij SimRace Vereniging Nederland

Het bestaansrecht van SimRace Vereniging Nederland is het organiseren van simrace-evenementen. Dat gebeurt dan ook op wekelijkse basis. Met uitzondering van de zomerperiode waarin minder races worden gehouden in verband met de zomervakantie, vinden er altijd minstens één en vaak twee evenementen per week plaats die meetellen voor een kampioenschap of toernooi. De servers draaien dag en nacht zodat elk lid online kan oefenen.

De hoofdmoot van de evenementen die door SRVN worden opgezet staan in het teken van een kampioenschap, maar jaarlijks worden er ook een aantal losse evenementen georganiseerd die afwijken van de standaardevenementen. Tussen de competitieseizoenen door wordt er getest voor het aanstaande seizoen en daarnaast biedt SRVN de mogelijkheid in die periode eens met heel andere racewagens te rijden dan gebruikelijk in de kampioenschappen.

Hieronder een overzicht van het standaardaanbod van SRVN:

Kampioenschappen

Sinds 2012 werden de onderstaande kampioenschappen georganiseerd en aangeboden door SimRace Vereniging Nederland. Het aanbod voorziet in uiteenlopende rijervaringen doordat de auto's in de verschillende kampioenschappen uiteenlopende karakters hebben. Je kunt zowel racen met subtiele als krachtige auto's; met of zonder dak; in lange en in korte races. Kortom: er is voor een ieder die graag racet op een circuit wel wat te vinden. Evenementen die meetellen voor het kampioenschap vinden doorgaans eens in de twee of drie weken plaats. In deze evenementen zijn punten te verdienen voor zowel het rijderskampioenschap als het teamkampioenschap. Aan het einde van het competitieseizoen wordt de coureur en het team met de meeste punten beide uitgeroepen tot kampioen. De prijsuitreiking vindt plaats op de eerstvolgende bijeenkomst van SRVN. In het najaar is dat de Algemene Ledenvergadering. In het voorjaar is dan een speciaal voor de prijsuitreiking georganiseerde bijeenkomst.

Huidige SRVN Kampioenschappen

De onderstaande kampioenschappen zijn momenteel in volle gang of starten binnenkort. Elk van deze kampioenschappen heeft een eigen sectie op het forum. Daar kun je zien wat je moet doen om deel te kunnen nemen.

SRVN GT Kampioenschap
2016-2
2016-1
2015-2
2015-1
2014
2012-2
2012-1

Niet-actieve SRVN Kampioenschappen

De onderstaand kampioenschappen zijn in het verleden verreden bij SRVN, maar zijn momenteel niet actief. Voor sommige kampioenschapen geldt dat ze niet meer verreden zullen worden in de toekomst. Anderen worden wellicht weer afgestoft en heropend.

SRVN DTCC
2017-1
2016-2
2016-1
SRVN Honda Civic Cup
2015-2
2015-1
SRVN IndyCar Kampioenschap
2016-2
2016-1
2014-2
SRVN Porsche Cup
2016-2
SRVN DTM Kampioenschap
2016-1
2015-2
2015-1
2014-2
2014-1
2013-2
SRVN Formule 1 Kampioenschap
2014-1
2013-2
2012-1
SRVN Formule BMW Kampioenschap
2012-2
SRVN Formule Renault Kampioenschap
2015-2
2015-1
2013-1
2012-1
SRVN Renault Clio Cup
2014-2
2014-1
2013-2
2013-1
2012-2
SRVN Toerwagen Kampioenschap
2014-1
2013-2
2013-1
2012-2
2012-1

Inschrijven voor een kampioenschap

De inschrijvingen voor kampioenschappen beginnen enkele weken voor aanvang van het kampioenschap. De exacte data worden aangekondigd via een nieuwsbericht op de website, waarna de instructies voor het inschrijven te vinden zijn op het forum. Een teameigenaar meldt dan zijn team en coureurs aan voor het kampioenschap en levert zijn auto-ontwerp in.

Wanneer de inschrijven sluiten, worden alle ingeleverde bestanden verwerkt en gebundeld om vervolgens te worden aangeboden als download.

Evenementen

Algemene Ledenvergadering

Elk jaar organiseert Simrace Vereniging Nederland een algemene ledenvergadering (ALV). Dit werd voor het eerst gedaan in 2012. De aankondigingen voor de ALV worden gedaan via de website en het forum. Het programma wordt bekend gemaakt via het forum.

Prijsuitreiking

Na elk seizoen vindt er een prijsuitreiking plaats. De prijsuitreiking van seizoen I wordt gecombineerd met de ALV. De uitreiking van seizoen II vindt in het voorjaar plaats tijdens een aparte bijeenkomst. Het is inmiddels traditie dat er ook gekart en gezamenlijk gegeten wordt na afloop van de meeting.

SRVN Evenementen

Naast kampioenschappen organiseert SRVN elk jaar een paar speciale, op zichzelf staande evenementen zowel online als op locatie. Deze evenementen zijn toegankelijk voor alle leden van de vereniging en in sommige gevallen ook voor niet-leden.

Evenementenmaand
2015
2014
2013
ZomerAvondCompetitie
2015
2014
2013
2012

SRVN DonderdagAvondSessies

De SRVN DonderdagAvondSessies, oftewel de SRVN DAS, zijn testevenementen die worden georganiseerd op de donderdagavonden dat er geen competitiewedstrijden zijn. Deze sessies dienen als officiële tests voor actieve kampioenschappen of als pilot voor een nieuwe mod, auto of circuit. Je vindt deze evenementen in het "Simrace evenementen" forum op srvn.nl.

Benodigdheden

Simulatiesoftware

Simracen wordt gedaan met behulp van simulatiesoftware, vaak in de vorm van een computerspel. De markt voor deze spellen is niet bijzonder groot, omdat de instapdrempel relatief hoog is. Simracespellen onderscheiden zich van andere racespellen voornamelijk op het gebied van weggedrag. Veel racespellen bieden auto's aan die zich gemakkelijk laten besturen zonder echt realistisch aan te voelen. Bij simracespellen is dit niet het geval. Bijna elke spelontwikkelaar in deze markt richt zich primair op het leveren van realistisch weggedrag in combinatie met realistisch geluid. De consequentie is doorgaans dat er dan op grafisch gebied moet worden ingeleverd om te voorkomen dat het spel buiten-proportionele systeemeisen krijgt. SimRace Verenging Nederland werkt met simracespellen. Hieronder vind je een kort overzicht van de bij SRVN gebruikte software.

Simulatie software
In gebruik
rFactor 2
Voorheen gebruikt
rFactor
RACE 07 - The WTCC Game
Overige software
TeamSpeak

Benodigde hardware

Om te kunnen simracen dien je te beschikken over een standaard desktop. Dat wil zeggen: een PC, een monitor, een toetsenbord en een muis. Aanbevolen wordt om de PC te voorzien van een redelijk krachtige processor, voldoende werkgeheugen en een grafische kaart. Aangezien de software nogal eens wordt doorontwikkeld, is het moeilijk om gedetailleerde specificaties te geven. Het is daarom aan te raden de minimum vereisten van de software op te zoeken bij de fabrikant. Moderne laptops met krachtige processors en losse grafische kaarten zijn tegenwoordig ook al vaker geschikt om zwaardere games op te spelen.

Hardware artikelen
Stuurwielen
Cockpits

Racen

Racen is waar het allemaal om draait bij SimRace Vereniging Nederland. Helaas is het niet zo eenvoudig als het gaspedaal vol intrappen en een beetje aan het stuur trekken. Racen vereist concentratie en training. Een geoefende en goed voorbereide coureur zal doorgaans meer succes en plezier beleven aan de races waarin hij deelneemt. De volgende artikelen zijn geschreven om beginnende coureurs of nieuwe SRVN-leden opweg te helpen met het racen bij SRVN.

Voorbereiden van een race

SimRace Vereniging Nederland groeit en daarmee groeit de diversiteit aan rijders. Sommigen zijn snel en/of ervaren. Anderen beginnen net en moeten wennen aan deze tak van sport. Dat levert soms wat penibele situaties op tijdens races, wanneer een snellere deelnemer een langzamere tegenkomt. Een dergelijke situatie hoeft echter geen probleem te zijn, ondanks dat het dat vaak wel is. De sleutel ligt in de voorbereiding. Een goed voorbereide coureur kan met veel situaties omgaan, omdat hij zijn auto kent, elke meter van de baan gezien en vaak bereden heeft en zo genoeg routine heeft om adequaat te reageren. Voor de ervarenere rijder is dit artikel een bekend verhaal. Hij doet dit voor elke race en heeft er steeds minder tijd voor nodig. Voor de beginnende coureur is het wellicht wat nieuwer en op die groep is dit artikel voornamelijk gericht. Daarmee sluit ik niet uit dat het ook voor de ervarenere coureur interessant kan het door te lezen.

Race evenementen

Dit artikel biedt handige informatie voor bij het rijden van een race bij SimRace Vereniging Nederland. De verschillende sessies van een race evenement worden erin geïntroduceerd en uitgelegd. Tevens biedt het artikel een handleiding bij het omgaan met andere coureurs. Dit een belangrijk onderdeel van het racen (1) omdat coureurs die goed kunnen anticiperen op hun rivalen beter scoren dan coureur die dat niet kunnen en (2) omdat SRVN probeert competitieve, maar ook vriendelijke sfeer probeert te handhaven en er dus geen behoefte is aan incidenten.

Auto afstellen

Het afstellen van de auto is voor veel coureurs een ongrijpbare taak. De meeste SRVN-leden zijn racefans, maar geen monteurs. Nu is het afstellen van de auto niet van essentieel belang voor het hard rijden in een auto - de coureur blijft de grootste factor - toch kan er wat mee gewonnen worden. Gelukkig zijn de belangrijkste aftelmogelijkheden ook de simpelste. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de verschillende onderdelen van de afstelling werken en het rijgedrag van de auto beïnvloeden.

Sponsoren

Contact

Wil jij SimRace Vereniging Nederland sponsoren? Neem dan contact op met René Hoogterp (r.hoogterp@srvn.nl).

SRVN Wiki gebruiken

Meer info over het wijzigen van de opmaak en vormgeving staat op de site van Wikipedia