RFactor

Uit SimRace Vereniging Nederland
Ga naar: navigatie, zoeken

Concept

rFactor (2005) is een racegame voor de PC en is ontwikkeld door Image Space Incorporated (ISI) onder leiding van Gjon Camaj. Het spel onderscheidt zich van andere spellen doordat het een zogenaamde ‘open-source racing simulator’ is. rFactor biedt racen vanuit een realistisch oogpunt en biedt daarnaast de mogelijkheid om extra inhoud aan het spel toe te voegen in de vorm van racewagens, circuits en plugins.

Race simulator

rFactor biedt realistisch racen, dat wil zeggen dat de virtuele auto’s in het spel zich gedragen als echte auto’s op het circuit. Daardoor lijkt het rijden van de virtuele auto’s op het rijden met de echte auto’s en waant de speler van het spel zich een echte coureur. Slechts G-krachten en gevaar kunnen niet goed nagebootst worden, maar ook hiervoor is hardware te koop. Voor autoracen geldt dat het niet één-twee-drie is aangeleerd en datzelfde geldt dan ook voor rFactor. Echter, omdat het spelen van rFactor fysiek veel minder zwaar is en het rijden van een auto in rFactor veel goedkoper is dan het rijden van een raceauto in het echt, is rFactor toegankelijker dan ‘the real thing’. Waar je in het echt een gehele auto moet aanschaffen en er een team omheen moet regelen, hoef je om rFactor te kunnen spelen alleen een PC, een stuurwiel en rFactor zelf aan te schaffen. rFactor is de meest ‘low-budget’ manier om coureur te worden

Open source

Zoals gezegd is rFactor een ‘open source’ stukje software. Dat wil zeggen dat mensen met de juiste technische kennis vrij gemakkelijk een kijkje kunnen nemen in de technische opbouw van het spel en van daar uit zelf auto’s, circuits en andere extra features kunnen ontwikkelen. Er komen dan ook met regelmaat nieuwe modificaties (of kortweg ‘mods’) uit met nieuwe race series, racebolides en circuits. Ook SRVN maakt hier gebruik van. Zo hebben we hier al competities gereden met de Clio Cup, Mégane Trophy en het WTCC. Daarbij hebben we gereden op circuits als Spa-Francorchamps, Zandvoort, Zolder en de Nürburgring.

Wat biedt rFactor nog meer?

Naast een platform om auto’s en circuits op te ontwikkelen, biedt rFactor standaard zelf ook een aantal race series en circuits aan. Deze zijn inbegrepen bij het spel en zijn aanwezig na installatie. Zo kun je met de BMW F1 2007 rijden, of in oval-stockcars. Ook het rijtje met circuits dat rFactor biedt mag er wezen. Zo kan er gereden worden op Silverstone, Daytona, Monza en de Nürburgring. Ondanks de voorgaande rijtjes blijkt de populariteit van rFactor toch te liggen in het feit dat er telkens nieuwe inhoud wordt toegevoegd aan het spel. Met het continue uitkomen van nieuwe mods, blijft het spel lang in leven. Een goede investering dus!

Waar kan ik rFactor kopen?

Dat is simpel. Ga naar rFactor.net en sla je slag!

rFactor installeren

Aangezien rFactor open source software is, heeft ISI niet veel gedaan om een overzichtelijk pakketje software aan te bieden voor detailhandels. Je kunt rFactor dan ook het beste online aanschaffen. Als je rFactor nog niet in je bezit hebt en het wel gebruiken bij SRVN ga dan naar de 'try/buy rFactor'-pagina.

Vervolgens kun je rFactor downloaden. Er zijn twee opties:

  • Full version (1GB) met alle content. Download de Full Installer v1255 van ISI (1) of (2).
  • Lite version (100MB) met één auto en één baan (aanbevolen voor SRVN). Download de Lite Installer v1255 van rFactorCentral via MediaFire.

Voor gebruik bij SRVN wordt de rFactor Lite versie aanbevolen omdat de vereniging zelf de wagens en circuits aanlevert via SimSync Pro.

Voer het gedownloade bestand uit en volg de instructies om rFactor te installeren. Je zult het product eenmalig online moeten activeren met de code die je hebt gekregen bij de aankoop van rFactor. Bewaar deze code goed. Mogelijk heb je hem nodig bij een nieuwe installatie. Het wordt ten allen tijde aangeraden een schone, onaangetaste installatie van rFactor op de PC te houden. Kopieer na de installatie de volledige rFactor map en hernoem de kopie 'SRVN'. Als het goed is, kun je na het kopiëren de 'SRVN'-map openen en zitten daar onder andere de mappen 'GameData', 'rFm' en 'UserData' in. Je zou nu het spel moeten kunnen opstarten. Vergeet niet SimSync Pro te installeren om toegang te krijgen tot de SRVN wagens en circuits.

Veel rijplezier!