Stuurwielen

Uit SimRace Vereniging Nederland
Ga naar: navigatie, zoeken

Onmisbaar onderdeel van het simracen is het stuurwiel. Liefst nog met een pedalenset. Rijden met een toetsenbord zal niet gaan. Eventueel kan een joystick nog wel volstaan, maar een stuurwiel wordt aanbevolen.

Het ideale stuurwiel bestaat niet. Het aan te schaffen stuurwiel is afhankelijk van de gestelde eisen en het beschikbare budget. Vaak is er sprake van een persoonlijke voorkeur voor een bepaald stuurwiel. Hier zetten we een aantal stuurwielen op een rij.

  • Logitech G27 De opvolger van de alom geprezen G25, maar dan uiteraard verbeterd. Een pedalenset van aluminium met drie pedalen en een lederen stuurtje met drie spaken, zes afzonderlijk in te stellen buttons en twee schakelflippers. Dit stuur wordt het meest gebruikt bij de serieuze simracer. De prijs daalt gestaag en wordt dus toegankelijker voor meer mensen. Bij het stuur en de pedalenset wordt standaard ook een aparte schakelpook geleverd, met 12 extra in te stellen buttons en een zes-versnellingspook.
  • Logitech G25 Niet meer nieuw te koop, maar wel nog tweedehands te krijgen. De oorspronkelijke trendsetter voor veel simracers. Dit stuur heeft een andere mechaniek dan de G27 en slechts twee knoppen op het stuur. De pedalenset heeft ook drie pedalen en de versnellingspook was reeds standaard bij de G25.
  • Logitech Momo Force Een beperkte oplage kenmerkte dit kleinere stuurtje. Lederen stuurwiel met zes buttons en twee schakelflippers. De aluminium pedaleset bestaat uit twee pedalen.
  • Logitech Momo Tot de introductie van de Logitech G25 het meest gebruikte stuurwiel. Kunststof bekleding, zes buttons en twee schakelflippers. De aluminium pedalenset bestaat uit twee pedalen.
  • Logitech Wingman en Wingman Force Het eerstgenoemde stuurtje bevat geen force feedback, iets wat tegenwoordig onmisbaar is om serieus te kunnen rijden. Logitech leverde met deze stuurtjes al begin jaren negentig materiaal af voor de serieuzere simracer.

Zijn er dan nog andere leveranciers dan Logitech? Natuurlijk. Veel firma's wilden hun graantje meepikken, maar Logitech is ongeveer het enige bedrijf dat zich op grote schaal serieus heeft toegelegd op de markt voor simracers. Maar vooruit, hier nog enkel andere stuurtjes:

  • Thrustmaster Ferrari Een van de mooiste stuurtjes ooit op de markt gebracht. Een replica van het originele Ferrari stuur van F1 wagen uit 2004. Behuizing uit hard kunststof met zacht kunstoffen grepen. Twee schakelflippers aan het stuur. Aparte hendels aan het stuur om gas geven en remmen handmatig te kunnen verrichten. Leuk voor de Zanardi's onder ons, maar de bijgeleverde pedalenset met twee aluminium pedalen functioneert toch vertrouwder. Op het stuur liefst negen in te stellen buttons en een soort gamepadknop waaraan nog vier functies toegewezen kunnen worden.
  • Thrustmaster Ferrari Wireless GT cockpit 430 Scuderia Edition Een set van stuur en (twee) pedalen, waarbij het stuur aan de pedalenset bevestigd set. In hoeverre de draadloze verbinding met de pc stabiel is, is hier niet getest.
  • SteelSeries Simraceway SRW-S1 Een zeer professioneel ogend stuur. Nadeel is alleen dat de pedalen ontbreken. Gas geven en remmend zal daarom ook via het stuur moeten gebeuren.

Andere merken die stuurtjes op de markt hebben gebracht zijn onder andere König, Sweex, Saitek en Trust. Deze stuurtjes bieden voldoende waar voor hun geld, maar zijn voor de serieuzere simracer niet interessant. Zeker interessant voor mensen die het virtueel racen gewoon een keer willen proberen.

Aan de andere kant zijn er ook stuurwielen te koop die enkel interessant zijn voor de diehard simracer met een goed gevulde beurs.

  • Fanatec, de naam zegt het al, biedt verschillende stuurwielen aan die zeer professioneel ogen en zo uit de sportwagens gehaald lijken te zijn.

De topper uit het assortiment is de Forza Motorsport CSR Elite Wheel EU. Enkele andere modellen zijn qua prijs vergelijkbaar met de G27 van Logitech of liggen zelfs daaronder.